Herinneringsmonument

Dit jaar zal het precies 80 jaar geleden zijn dat in de nabijheid van de Bruinenburgersluis een geallieerd vliegtuig is neergestort. Ody Honders heeft er zorg voor gedragen dat het aangrijpende verhaal over deze crash is opgetekend naar een verslag van getuige Joop Vossensteijn uit Amersfoort. Daarmee was de kous nog niet af, want door zijn inspanningen zijn inmiddels al de nodige hobbels genomen om bij de plek van de crash een gedenkmonument te plaatsen.

Vlak voor de brug over de Heiligenbergerbeek in de voormalige spoorlijn Amersfoort – Kesteren nabij de Bruinenburgersluis, stond aan de westkant baanwachtershuis no. 42. Het is in oktober 1944 verwoest. Tussen het huis en het schuine talud van de oude beekloop is op 8 december 1944 de Typhoon van Mate Alexander Milich neergekomen.
Hij ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Woudenberg.

Voor het monument is een ontwerp gemaakt en is het nu zaak om de benodigde financiële middelen te vergaren. Mochten er onder onze donateurs mensen zijn die de totstandkoming van dit monument willen ondersteunen, dan kunnen zij een bedrag overmaken naar de rekening van Stichting Oud Woudenberg onder vermelding van “bijdrage monument Typhoon”.

Het is de bedoeling dat het monument op zaterdag 7 december 2024 zal worden onthuld.

Mini-expositie Roomboterfabriek “De Vooruitgang”

Vanaf eind maart 2024 tot en met september 2024 is in de Oudheidkamer een mini-expositie ingericht met als thema de roomboterfabriek De Vooruitgang. 

De roomboterfabriek in Woudenberg is opgericht in 1897 en heeft dienst gedaan tot 1986. Waar de fabriek stond vinden we nu een bedrijventerrein. In een kleine expositie wordt stilstaan ​​bij de historie van de fabriek.

U bent van harte welkom in de Oudheidkamer.
Cultuurhuis (2e verdieping)
Maandag 13.30 – 15.30 uur
Dinsdag 10.00 – 12.00 uur
1e vrijdag vdm 18.30 – 20.00 uur
Zaterdag 10.00 – 12.00 uur

Groepen op afspraak.

Stichting Utrechtse kastelen 

Wij kregen het verzoek vanuit de Stichting Utrechtse kastelen om volgend bericht op te nemen, waaraan wij graag voldoen.

Nederland is rijk aan kastelen, buitenplaatsen en landhuizen.
Al deze prachtige objecten maken deel uit van ons cultureel erfgoed.
Vaak zijn deze pareltjes aan het oog onttrokken; niet alleen omdat ze verscholen op ‘n prachtig landgoed liggen, maar ook omdat ze niet publiekelijk toegankelijk zijn.
 
Het doel van de Stichting Utrechtse Kastelen (SUK) is om de in de provincie Utrecht aanwezige kastelen, kasteelruïnes en historische landhuizen met de daarbij behoorlijke inventarissen, tuinen, opstallen en erven te behoeden voor verval en ondergang en bij te dragen aan het behoud van de Hierin zijn kunsthistorische, cultuurhistorische en landschappelijke waarden besloten.
 
Om dit doel te kunnen bereiken wil de SUK dit erfgoed bij een breed publiek onder de aandacht brengen en organiseren wij, met enige regelmaat, excursies naar deze prachtige locaties.
 
Wilt u ook meedoen aan excursies? Meldt u dan aan als donateur en u krijgt onze Nieuwsbrief automatisch toegestuurd en tevens korting op excursies. De bijdrage bedraagt ​​€ 25,- per jaar. De SUK heeft een goedkope ANBI-status.
 
Informatie kunt u vinden op www.utrechtsekastelen.nl
Ook kunt u mailen naar info@utrechtsekastelen.nl
 
Een hartelijke kasteelgroet,
Louis Strooij (bestuurslid SUK)

N.B. De provincie Utrecht kent na de provincie Limburg de meeste kastelen per vierkante kilometer. Vooral de Vechtstreek en het gebied langs de Langbroeker Wetering hebben hun eigen karakter en aantrekkelijkheid te danken aan een aaneenschakeling van landgoederen met kastelen en landhuizen uit vele eeuwen.