Deze keer mevrouw Nauta.
Ze is geen geboren of getogen Woudenberger maar woont inmiddels al bijna 60 jaar in ons dorp.
De oudere bewoners zullen haar zeker herinneren.

Mevrouw Nauta is geboren in Amsterdam.
Na de lagere school en het voortgezet onderwijs is zij naar veeartsenijschool gegaan, die toen nog op de Biltstraat in Utrecht was.
In deze tijd mocht ze mee kijken met dierenarts Gajentaan, een bekende dierenarts uit Amsterdam.
Tegenwoordig heet het de faculteit der diergeneeskunde en is nu op de Uithof.
In die tijd leerde je het vak allround en behandelde je allerlei soorten dieren, nu kiezen ze al vrij snel een specialiteit.
In de jaren 50 waren het 99% heren die het vak leerden terwijl er nu meer dames zijn.

Daar heeft ze haar man leren kennen en ze zijn beiden begin 1961 afgestudeerd.
Die zomer hebben zij dierenartsen vervangen die met vakantie gingen.
Eind 1961 konden ze de praktijk van dierenarts Kees Visser overnemen op de Stationsweg.

Ouderen uit het dorp herinneren zich misschien nog wel dat meneer Visser een bok had en een paar honden waarmee hij elke middag naar het zandgat (Henschotermeer) ging om de bok en de honden uit te laten. Bijkomstigheid was dat hij elk jaar een andere auto nodig had vanwege dit dierenvervoer.

Op de Stationsweg hebben meneer en mevrouw Nauta 10 jaar gewoond en de praktijk gehad.
Op een gegeven moment was er toch wat te weinig ruimte en hebben zij Huize Nieuwoord kunnen kopen op een openbare veiling in Bellevue.
Toen zij hierin trokken heeft architect Matthijsen nog een korte tijd op de  bovenverdieping van Huize Nieuwoord gewoond. Voorheen hebben daar familie Heine en Job Wolfswinkel gewoond. Die had daar een kuikenbroederij.

Mevrouw Nauta had in die tijd ook een assistente dat was Everarda van de Berg, ze assisteerde ook bij operaties. Ze werkt nu nog steeds bij mevrouw Nauta, inmiddels bijna 50 jaar. Geweldig toch?
Er is inmiddels veel veranderd in de loop der jaren, vroeger ging je naar één ziek varken of één zieke koe maar dat is niet meer, misschien bij hobbyboeren nog.
Mevrouw Nauta kan zich nog herinneren dat er een uitbraak van rabiës (hondsdolheid) was. Alle honden en katten moesten geënt worden in de eierhal, daar zaten ook wilde katten bij. Het leek wel wild west.

De kamers in Huize Nieuwoord zijn bijna 4 meter hoog en dat kon best wel problemen geven als er vogels ontsnapten of een kat de gordijnen in vloog. Ze had ook klanten uit Amersfoort o.a. punkers die met hun ratten bij haar kwamen. Daar heeft ze nog prettige herinneringen aan.
Bijzondere dieren die ze behandeld heeft zijn aapjes en slangen maar daar had ze niet zoveel mee.

In de jaren 70 werden er steeds meer keizersnedes bij koeien gedaan i.p.v. met de krik. Mevrouw Nauta kijkt graag naar dr. Jan Pol op tv, voor haar is dat terug in de tijd.
Mevrouw Nauta heeft altijd honden gehad , soms had ze de afspraak met oudere mensen dat zij voor de hond zou zorgen als deze overleden.
Dan hoefden ze zich daar geen zorgen over te maken.

Zelf heeft ze ook nog honden gefokt waar onder teckels, pekineesjes en yorkshire terriërs. Op dit moment heeft ze geen hond meer.
Buiten de praktijk was ze ook bekend bij hondenclub Scherpenzeel waar ze ook E.H.B.O. cursus gaf. Ze kwam regelmatig in dierenasiels, bijvoorbeeld in Amersfoort en nam ze in het land examens af.

Na 30 jaar zijn zij gestopt met de praktijk. Meestal gingen ze dan 2 dagen in de week naar hun dochter die een dierenpension had en leverden daar dan hand en span diensten. Samen hebben ze, tot het overlijden van meneer Nauta, veel van de wereld gezien. Daar was na het stoppen van de praktijk tijd voor.
Zij woont nog steeds in Woudenberg met een mooie poes en een paar eenden in de vijver achter in de tuin. Nu achter Huize Nieuwoord en voelt zich daar prima.

Mevrouw Nauta bedankt voor het gesprek.