Bakkerij van Zalingen

In 1929 zijn de bakker Van Zalingen en zijn vrouw naar Woudenberg gekomen om de bakkerij van te Broek over te nemen.  Later opgevolgd door Hoetmer, Houtman en Piet v.d. Bunt.

In die tijd waren er veel bakkers O.M. Kroes ,Schimmel, v.d. Pol, Boom, Blokhuis, Woudenberg, Rozeboom, Donselaar, v. Ginkel, v. Arkel en de coƶperatie Inkenhaag.  En dat voor zo’n klein dorp.

Op de foto van de bakkerij staat bakker van Zalingen met zijn vrouw en de knecht Anton ten Ham.

Mijnheer en mevrouw Van Zalingen kregen 3 kinderen, Wim, Piet en Gerrie. Zij hielpen mee in de bakkerij met blikken wegzetten, vegen en dat soort werk.  Toen Gerrie 12 jaar was kreeg ze van haar vader een kleinere broodmand om het brood weg te brengen. In deze tijd ging ze ook naar de huishoudschool. Omdat de olie schaars was werd er ‘s avonds bij buurvrouw Hofland kousen gestopt zodat er minder olie nodig was voor de verlichting, olie was toen erg schaars.  Gerrie heeft ook orgelles gehad bij Kees Geijtenbeek en daar is het geitenkoortje ontstaan  wat later Con Amore is geworden.

In de oorlogstijd hadden de Duitsers de school bezet dus moesten de kinderen naar verschillende  locaties voor onderwijs. Dit waren het kerkje van Meerveld, het catechisatiegebouw, bij Helms en bij meester Duel in de parklaan.

Mei 1945 heeft bij iedereen een grote indruk achter gelaten.Voordat de Duitsers zich terugtrokken hebben ze eerst het kruispunt De Poort opgeblazen met dynamiet. Het gat was niet groot genoeg dus zouden ze het nog een keer proberen, maar verschillende mannen uit Woudenberg vonden dat niks, dan zou er nog meer ravage komen. Zij hebben met verschillende Woudenbergse mannen het gat groter gemaakt met de schup.  De benzinetank van garage Honders was door de ontploffing al boven de grond gekomen en bij heel veel huizen waren alle ruiten al kapot.  De Duitsers hadden de Canadezen onderschat want zij kwamen met grote bulldozers en schoven het gat in 1 keer weer dicht, zoiets hadden ze nog nooit gezien.  Rond deze tijd sliepen veel Woudenbergers op matrassen in de kelder {als ze die hadden}.  Tot de Tommy’s kwamen, wat een feest zal dat geweest zijn.
Piet vertelde dat de bomen op de Geeresteinselaan getopt waren in de oorlog, dan konden  de duitsers verder kijken en schieten .

Als je weet waar het huis van Meester Allers gestaan heeft met het grasveld ernaast dan heeft Piet nog een mooi verhaal. Als meester Allers uit de klas was kon mevrouw Allers dat thuis zien want dan zag ze de schriften  en potloden door de lucht gaan.

Piet is in de lagere school tijd bij Fidelio begonnen en is een tijd er tussen uit geweest,  maar kon na zijn vaartijd zo weer aanschuiven en is inmiddels erelid.  Na de lagere school heeft Piet op de avondopleidingen de nodige diploma’s gehaald, 3 avonden in de week naar school en dan zaterdagavond nog huiswerk maken, petje af Piet.

Gerrie heeft altijd gezongen bij Con Amore en veel vrijwilligerswerk  bij de Voorhof gedaan  waaronder oliebollen bakken maar daar is ze mee gestopt vorig jaar. Ik durf mijn hand niet in de olie te steken dat ze het dit jaar niet doet. Is er nu echt niemand die kan helpen?  Voor al het vrijwilligerswerk heeft Gerrie een lintje gekregen van de Koning.

Broer Wim woont in Ridderkerk maar die heb ik niet gesproken.

Tot zover het verhaal van bakker Van Zalingen, misschien tot een volgend verhaal!  Jansje