Tabaksspeciaalzaak E. Kramer later K. van Daatselaar

Op 5 Juli 1929 zijn Gea’s opa Evert Kramer (geboren 7 februari 1903, overleden 19 januari 1983) en oma Gijsje v.d. Berg (geboren 28 februari 1905, overleden 10 november 1994) getrouwd. In die zomer van dat zelfde jaar zijn zij gestart met de tabaksspeciaalzaak E. Kramer op de Uitleg, wat later de Dorpsstraat nummer 10 werd. Aan de rechter kant was het winkeltje en aan de linkerkant de woonkamer en suite. Er zat ook een kelder onder het pand waar in de oorlog gebruik van is gemaakt. Oma Gijsje werkte in de winkel en opa Evert was schilder. Achter het huisje was een wel met een pomp en een garage waar opa zijn schildersspullen had staan .

Op 5 januari 1933 werd dochter Ina geboren, zij had nog 2 broers Gerrit en Jan. Ina is de moeder van Gea. In de oorlog ging Ina wel eens naar kennissen in Amsterdam op de fiets om aardappels te halen. In en voor de oorlog was er weinig werk te vinden en heeft opa Evert nog ANWB paddenstoelen (wegwijzers) geschilderd. In de buitenmuur is nog een scheur te zien die is ontstaan toen de Poort is opgeblazen (mei 1945). Evert is ook nog actief geweest bij Fidelio. Opa en oma hadden als 1 van de eersten een TV en zondags zat de kamer vol kennissen en familie voetbal te kijken. Daar lieten ze andere mensen van mee genieten. Opa en oma hebben later in de vakanties gebruik gemaakt van de stacaravan van Ina en Karel die stond in het Overbos in Hoevelaken. Daar paste oma op de kleinkinderen en kon opa heerlijk vissen.

Ina Kramer was lid van de Longa waar ze Karel van Daatselaar (geboren 13 december 1930, overleden 7 december 2012) heeft leren kennen, zij turnden allebei. Karel had 2 zussen en een halfbroer. Ina heeft ook jaren in het bestuur gezeten van de Longa. En ze heeft hiervoor een lintje gekregen uit handen van de burgemeester. Ze zijn 10 augustus 1956 getrouwd. Karel was timmerman van beroep maar kreeg later problemen met zijn rug waardoor hij het vak niet meer kon uitoefenen. Later is hij chauffeur geweest bij Hennie Vlastuin en reed ook kinderen met de bus naar verschillende scholen. Op 8 december 1961 is zoon Riny geboren en ruim 1 jaar later op 22 februari 1963 dochter Gea. Het was een zeer koude winter 1963, Gea woog maar 4 pond en moest eigenlijk naar de couveuse-afdeling in het ziekenhuis maar dat was onmogelijk vanwege het barre weer. Ze is thuis in een verwarmde kamer gelegd en als er bezoek kwam moesten zij zich eerst een half uurtje opwarmen voordat ze bij Gea mochten kijken. En groot is Gea nog niet maar ze staat haar mannetje wel. 

Tot de zomer van 1973 is de winkel hetzelfde gebleven. In deze zomer hebben Ina en Karel van Daatselaar de winkel overgenomen en trekken de voorkamer bij de winkel en komt er een naamsverandering,  K. van Daatselaar. Karel opende de winkel elke maandag om 5 uur dan konden de vrachtwagenchauffeurs nog hun shag en sigaretten halen voor ze gingen rijden. De rest van de week opende hij rond 6 uur (winkelsluitingstijden, wat was dat in die tijd?). En als het tijd werd dat Ina uit bed moest stuurde hij de hond naar boven en dan wist Ina gelijk hoe laat het was. Karel had als hobby het africhten van honden, dat gebeurde bij een club. Toen het voor Karel het moeilijker werd heeft Gea dit op 17 jarige leeftijd overgenomen. Wie kan Karel zich niet herinneren met een shagje in zijn mond? Dat was typisch Karel. Ina stond dan overdag in de winkel en Karel zorgde voor het eten, dat heeft hij later ook gedaan toen Gea in de winkel stond. Later werd het wat moeilijker om de kost te verdienen met alleen maar tabak en kwamen er de Staatsloterij en bladen bij. In de laatste jaren van oma Gijsje is ze bij Ina en Karel komen wonen. Karel en Ina hadden voor de weekenden en vakanties een boot waar ze erg van genoten hebben.

Gea ging na de lagere school naar het Lager Commercieel Onderwijs in Amersfoort waar ze haar man heeft ontmoet Daan de Ruig (geboren 27 juni 1962 in Bunschoten en met 4 jaar verhuisd naar Amersfoort). Eerst gewoon vrienden maar na het eindexamen belde Daan Gea op of ze op zijn verjaardag wilde komen en dat heeft ze gedaan, zo is de relatie begonnen. Ze trouwen op 5 maart 1985 en krijgen 2 kinderen. Claudia op 3 februari 1988 en Wesley op 22 augustus 1990. Gea heeft zelf in de selectie van de Longa gezeten en nog een tijdje les gegeven. In die tijd was het ‘normaal’ dat als je kinderen kreeg stopte je met je baan en zo ging het ook met Gea. Ze is toen 2 ochtenden gaan werken bij haar moeder. Later deed ze de winkel als haar ouders met vakantie waren, ze kreeg er plezier in. In 1997 heeft Daan met aanwijzingen van Karel het woongedeelte verbouwd zoals Daan en Gea het wilden hebben. En op 1 januari  1998 hebben zij de winkel overgenomen. De bladen gingen eruit en Gea verkocht toen fournituren en wol en breidde uit met de stomerij. De laatste jaren zijn er ook cadeau-artikelen bij gekomen en tegenwoordig is het een distributiepunt voor pakketdiensten. Karel en Ina kwamen elke dag koffie drinken en het eten klaarmaken voor het gezin. Daan werkte bij makelaardij Nefkens. Later heeft hij in 3 maanden tijd zijn groot rijbewijs gehaald en werkt nu bij Gert M. 

En de geschiedenis herhaalt zich, in de vakanties gingen Gea en Riny met opa Evert en oma Gijsje mee, zo is het ook gegaan met Claudia en Wesley, zij gingen in de vakanties mee met opa Karel en Oma Ina. Ook zij hebben hier mooie herinneringen aan dat werd duidelijk in de toespraak op de begrafenis van Ina (23 maart 2013). Gea is nu bezig met 2024, dan wordt er geen tabak meer verkocht in de supermarkten. Of Gea de tabaksspeciaalzaak tot 100 jaar zal vol maken,  weet niemand. Gea en Daan wandelen en fietsen graag . En waar ze erg naar uitkijken is de geboorte van hun eerste kleinkind in april. Weer een nieuw hoofdstuk.

Gea bedankt voor het gesprek.

Jansje