Vanaf juni 2018 tot en met september 2020 heeft een artikelenreeks in De Woudenberger gestaan met als titel ‘Huize Laanzicht en zijn bewoners’.

Deze reeks, die wekelijks werd geplaatst, is geschreven en geplaatst door Ot Beigelsteijn (pseudoniem van Ody Honders) als geschiedkundige herinnering en ode aan Johannes Bernardus de Beaufort, burgemeester van Woudenberg van 1872 tot 1905. Een inkijk in het leven van een burgemeester met zijn gezin en kinderen waarin aristocratische, triviale en ondeugende dingen niet worden geschuwd. Een geliefd burgemeester die ook vader, zakenman, orakel, vertrouwensman en filantroop was, waarvan de kinderen bezield waren door musiceren, schilder- toneel- en dichtkunst.

Het belang van zijn levensverhaal en dat van zijn kinderen ligt in zijn betrokkenheid op de burgerbevolking en zijn bijzondere betekenis voor gemeenschap en kerk in Woudenberg. J.B. de Beaufort heeft aan de wieg te hebben gestaan van de Openbare Lagere School, oprichting van Roomboterfabriek ‘De Vooruitgang’, de Boerenleenbank (latere Rabobank) en de Handelsvereniging Woudenberg-Maarn, de latere Coöperatie en schenking van het catechisatielokaal aan de Schoolstraat.

Om deze reeks niet slechts als krantenartikel voor het nageslacht te bewaren, zijn deze stukken opnieuw geredigeerd en gebundeld in een boekwerk van ruim 340 pagina’s. In het boek zijn ruim 500 foto’s opgenomen. Huize Nieuwoord krijgt ook de nodige aandacht in het boek, omdat deze woning ook weer nauw verbonden is met de familie De Beaufort. Een voor Woudenbergers onmisbaar stuk geschiedenis uit de 19e en 20e eeuw.

Impressie boek

De uitgifte van dit boek als hebbedingetje (later een collectorsitem) vindt juist in 2022 plaats, omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat J.B. de Beaufort als burgemeester werd geïnaugureerd.

Het boek is voor € 35,– verkrijgbaar zijn bij onder andere Oud Woudenberg, Historische Kring Leusden en Van Lunteren Boek en Buro.

Op de Wintermarkt in het Cultuurhuis te Woudenberg tekende schrijver Ot Beigelsteijn afgelopen vrijdag 25 november 2022 zijn boek ‘Zicht op Huize Laanzicht en Huize Nieuwoord en zijn bewoners’.

2 Reacties

  1. Het boek is verkrijgbaar bij bv. Boekhandel van Lunteren in Woudenberg.
    Of u kunt een mailtje sturen aan Oud Woudenberg, mail@oudwoudenberg.nl U krijgt dan een mail terug wanneer u het boek op kan halen in de Oudheidkamer in het Cultuurhuis. Prijs is € 35,-

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *