Zaterdag 9 september

Elk jaar vindt in september de Open Monumentendag plaats. Samen met onze buurgemeenten Renswoude en Scherpenzeel rouleren we de organisatie van deze dag. Dit jaar heeft Woudenberg de eer om in samenwerking met Stichting Oud Woudenberg en partners deze bijzondere dag te organiseren op zaterdag 9 september. Monumenten zijn belangrijk, omdat zij het karakter van het dorp mede bepalen. Monumenten vertellen iets over vroeger, hoe mensen leefden, hoe mensen werkten. Monumenten vertellen iets over onze voorouders, hoe ons dorp er vroeger uitzag.

Levend erfgoed
Het thema van dit jaar is “levend erfgoed’’. Dat thema grijpen wij aan om u in de gelegenheid te stellen een aantal prachtige gemeentelijke en Rijksmonumenten te bezichtigen. Niet alleen van buiten, maar ook in het gebouw kunt u rondkijken en van de aanwezige vrijwilligers informatie verkrijgen over de rijke historie van het pand en zijn bewoners of gebruikers.

Programma 2023

Wat is er te doen?
U kunt van 10.00 uur tot 16.00 uur op diverse locaties genieten van optredens, activiteiten, workshops en exposities. Voor u is een fietsroute uitgezet die u leidt langs prachtige monumenten, landschappen en andere plekken in Woudenberg. In de route zijn zes locaties opgenomen waar monumenten vrij toegankelijk te bezoeken zijn en diverse activiteiten plaatsvinden die een bezoek zeker waard zijn. De 6 te bezoeken locaties zijn: 

Monument | Toren van Klein Geerestein, Geeresteinselaan 67
Monument | Pyramide van Austerlitz, Zeisterweg 100
Monument | Stationsgebouw Spoorlaan/Buurtvereniging ’t Spoor, Spoorlaan 4
Monument | Grebbelinie in het Vizier, Brinkkanterweg 23A
Cultuurhuis Woudenberg, Dorpsstraat 40
Monument | Gemeentehuis Woudenberg, Parklaan 1

Klik op de monumenten voor meer informatie en het programma bij elk monument.

Fietsroute Open Monumentendag 2023

Hier vind u de fietsroute die u tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 kunt volgen. 
Let op! De fietsroute gaat deels over privéterrein dat alleen is opengesteld tijdens de Open Monumentendag. Op andere dagen dan de Open Monumentendag is de fietsroute dus niet volledig te volgen. 

Open hier de fietsroute:

Fietsroute en plattegrond in pdf-formaat 854 KB
Fietsroute in jpg-formaat 3 MB
Fietsroute als gpx-bestand 146 KB

Landelijke Open Monumentendag

De Open Monumentendag wordt natuurlijk niet alleen maar in Woudenberg georganiseerd. Op onderstaande website vind u meer informatie over wat er in het gehele land op de planning staat:
 openmonumentendag.nl